Wij eisen echte democratie – repost

groeNoord verspreidde hetvolgende n.a.v het protest in Brussel op 15 oktober. Op 22 oktober is dit nog steeds actueel. Vandaar een repost.

Morgen, 15 oktober, komen over de hele wereld mensen op straat om echte democratie te eisen. De huidige crisis is behalve een economische vooral een politieke crisis die aantoont dat de particratie (representatieve democratie met politieke partijen in de hoofdrol) totaal gefaald heeft als beheerder van het gemeengoed en de publieke middelen. De particratie is medeplichtig aan de schaamteloze uitbuiting van mens en natuur door de wereldwijde economische elite die enkel haar eigen belang nastreeft, met haar multinationals, hedge-funds, fiscale spitstechnologie, enz… 15 oktober wordt een dag van wereldwijde verontwaardiging. 15 oktober wordt een dag waarop we democratie eisen in alle domeinen van het politieke, sociale en economische leven. op 15 oktober verwerpen we de dictatuur van het geld.

We zijn elke dag getuige van het internationale spektakel van falende banken en falende overheden, waarbij de gewone man overal ter wereld moet opdraaien voor de decadentie en het onverantwoorde gedrag van bankiers, topmanagers en toppolitici. De laatste blijven ongestraft en integendeel, blijven zichzelf topbonussen uitkeren. De hele politieke en economische elite is duidelijk het Noorden kwijt, en vertegenwoordigen enkel nog zichzelf. Het is tijd om dit schandalige spektakel te doorprikken.

Ook het falende klimaat- en biodiversiteitsbeleid heeft haar wortels in de verwevenheid tussen de particratie en de egoïstische economische elite. Er worden miljarden gespendeerd aan het redden van een corrupt financieel systeem en een achterhaald industrieel model, maar intussen wordt onze planeet verder vernietigd en onleefbaar gemaakt voor haar bewoners. En ook dicht bij huis, in het Oosterweeldossier, zijn de private belangen belangrijker dan het algemene belang. De Vlaamse regering zet in op meer transport en het bijbouwen van weginfrastructuur, en blijft daarmee bewust blind voor de enorme ecologische en menselijke gezondheidskost die hiermee gepaard gaat. De enige duurzame oplossing voor het Antwerps verkeersinfarct is: minder vrachtwagen- en autoverkeer. Maar daar valt blijkbaar niet genoeg geld mee te verdienen door de bedrijfswereld. De Vlaamse Regering zwicht voor de chantage van het bedrijvenconcern Noriant dat dreigt met schadeclaims wanneer niet gekozen wordt voor de oplossing voor het Antwerpse verkeersinfarct waar dat concern het meeste geld aan kan verdienen.

Daarom roept groeNoord mee op om morgen op straat te komen. In Brussel zijn verontwaardigden van over heel Europa verzameld en staan verschillende manifestaties op het programma. Meer info vind je hier
http://www.walktobrussels.eu/en/home/agora-brussels/events/449-more-informations-about-15oct.html
Om 14u begint een grote manifestatie aan het station van Brussel-Noord. Sommigen spreken op voorhand af in Antwerpen Centraal tussen 11u30 en 12u, mogelijk herkenbaar als ‘Occupy Antwerp’. Anderen vertrekken om 9u vanop de grote markt met de fiets naar Brussel.

Zij die niet in Brussel geraken kunnen aansluiten bij de betoging tegen de kap van de bomen op de Keyserlei, om 14u op het kruispunt Keyserlei-Quellinstraat. Mensen van groeNoord zullen daar aanwezig zijn om ook Antwerpen op de #globalchange kaart te zetten.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s