Overcamping. Kamperen op de Craeybeckxtunnel voor duurzame mobiliteit

Vandaag voeren Antwerpse jongeren actie voor duurzame mobiliteit met minder auto- en vrachtverkeer. De maandelijkse critical mass fietstocht eindigt deze keer in het park bovenop de Craeybeckxtunnel. Daar wordt samen gegeten en worden tentjes opgezet voor een nachtje ‘Overcamping’. Hiermee willen de activisten laten zien wat er allemaal mogelijk wordt wanneer de juiste keuzes worden gemaakt om de Antwerpse verkeersknoop te ontwarren. Het kamperen werd niet toegelaten, maar de actievoerders zetten toch hun tenten op: “dit is een vorm van vrije meningsuiting”.

De enige duurzame oplossing van de mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen, is een keuze voor minder auto- en vrachtverkeer. “Kiezen voor minder verkeer is de goedkoopste oplossing – niet onbelangrijk in tijden van crisis,” Aldus Yves, een van de actievoerders. “Bovendien is het een keuze voor een betere mobiliteit én voor een hogere levenskwaliteit in de stad, maar ook ver daarbuiten. Dit zal leiden tot minder fijn stof, minder lawaai, minder verkeersslachtoffers, minder uitstoot van broeikasgassen.“

Met ongewijzigd beleid zal tegen 2030 het vrachtverkeer met maar liefst 68% toenemen en het personenverkeer met 20 %. [1]. “Zolang we maar Uplaces bijbouwen, en onze garnalen in Marokko laten pellen, zal geen enkele dure tunnel of brug volstaan om het verkeer te blijven slikken”, zegt Yves. “Moet de ring binnen 30 jaar dan opnieuw verbreed worden? En waar eindigt dat dan?”

Daarom is het hoog tijd om in te zetten op duurzame alternatieven. De geplande kilometerheffing moet gebruikt worden om het verkeer binnen de perken te houden. De bestaande infrastructuur, zoals de Liefkenshoektunnel, moet ten volle benut worden. Er moet ingezet worden op verkeersveilige steden waar fietsen en wandelen de norm is, en waar het openbaar vervoer snel en betaalbaar is.

Het park bovenop de Craeybeckxtunnel is het perfecte voorbeeld van hoe de Antwerpse ring er in de toekomst zou kunnen uitzien. Maar dan moeten er dringend andere keuzes gemaakt worden. De megalomane plannen van de Vlaamse regering om de ring uit te breiden en meer verkeer dóór Antwerpen te leiden, kosten niet alleen handenvol geld, ze sluiten een toekomstige overkapping ook nagenoeg uit. Niet alleen omdat het geld dan op is. De verbrede ring overkappen wordt ook technisch veel moeilijker en duurder.

De activisten maakten hun intenties al in juni van dit jaar kenbaar aan de stad. Drie dagen geleden kregen ze te horen dat ze geen toelating kregen voor hun actie. Vreemd, want afgelopen jaren vonden gelijkaardige acties plaats zonder dat de stad er graten in zag. Denk maar aan het klimaatactiekamp en de bezetting van het Noordkasteel. “We begrijpen er niets van, misschien heeft het iets te maken met de verkiezingen,” aldus nog Yves. “We laten ons in ieder geval niet afschrikken. Dit is een politieke protestactie en valt onder het recht op vrije meningsuiting. Vanavond zetten wij onze tentjes op om onze mening kracht bij te zetten. Morgen ruimen we alles netjes op. Daar doen we toch niks verkeerd mee?”

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Overcamping. Kamperen op de Craeybeckxtunnel voor duurzame mobiliteit

  1. stevige argumentatie; jullie hebben mijn steun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s