Investeringsbank Ackermans&Van Haaren en de Noriant-chantage

Tijd om een oude tekst van onder het stof te halen. In 2011 voerden we tijdens het klimaatactiekamp actie aan de kantoren van Ackermans&Van Haaren (AvH). We noemden toen de schadeclaims van Noriant chantage, en eisten dat de investeringsbank AvH haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zou opnemen en de schadeclaim zou laten varen. Achter die eis staan we nog steeds. AvH heeft als meerderheidsaandeelhouder van een van de steunpilaren van Noriant (nl. DEME) de macht om dit te doen. Als ze dat niet doen is AvH medeplichtig aan het BAM-trace dat in alle opzichten faalt als oplossing voor de Antwerpse verkeersknoop.

In hun artikel op De Wereld Morgen leggen Manu Claeys en Peter Verhaeghe gedetailleerd uit hoe de vork in de steel zit wat betreft die schadeclaims. “Terug van nooit weggeweest is het mobiliteitsdossier een hoofdthema in de Antwerpse verkiezingsdebatten. Maar over de schadeclaims achter het regeringsplan horen we nooit iets in dit debat. Ze vormen nochtans de hoofdreden voor regering en college om vast te houden aan het zogenaamde BAM-tracé.”

Achter Noriant zitten echter bekende bedrijven, en aan de top van die bedrijven staan bekende mensen. Misschien moet er eens een journalist gaan vragen aan Luc Bertrand (CEO van AvH) of hij hierover ook iets te zeggen heeft? (En dan liefst geen rechts-populistische platitudes als in het recente interview in L’echo.)

Ongetwijfeld zal Manu Claeys morgen, vrijdag 5 oktober, nog heel wat meer pittige details vertellen tijdens zijn voordracht over de Noriant-files. Afspraak om 12u30, Café des Arts Frankrijklei 40 2000 Antwerpen

Voor de nostalgici: hier vind je een fotoreportage van de actie tijdens het klimaatactiekamp in 2011.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s