PB 18/5 Tientallen drummers overstemmen Antwerpse Ring

Persbericht 18 mei 2014

Tientallen drummers overstemmen Antwerpse Ring
Ringland geeft goesting om in actie te komen

Tientallen drummers houden straks om 17u een Drum Battle aan de oprit van Borgerhout. De muzikanten willen voor één keer meer lawaai maken dan het verkeer op de Ring.

Onder meer Bert Huysentruyt (Gorki, Stanton, …) en Bootsie Butsenzeller (DAAU, Kapitein Winokkio,…) tekenen present. Enkele percussiegroepen en murga’s (Sentimento Verde, Fata Murgana, Los Murginales) maken het feest compleet.

Dag en nacht lawaai van autostrades

Frederik Tilkin, een van de drummers: “Het dagelijkse gedreun van de Ring is dag en nacht in Antwerpen en wijde omtrek te horen. Ga maar eens naar het Rivierenhof verderop. Een prachtig park aan de rand van de stad. Maar de autostrades ernaast verpesten de rust”.

Ringland geeft goesting om in actie te komen

Dit is de derde actie voor Ringland dit weekend en volgende week komen er nog [2]. Tom Cox van de actiegroep groeNoord: “Ringland geeft goesting om actie te ondernemen. Dit gaat dan ook om veel meer dan de verkeersdoorstroming rond Antwerpen. Dit gaat om het omkeren van de prioriteiten. Gezondheid, klimaatverandering, milieu: daar liggen de mensen wakker van [3]. En niet alleen in Antwerpen. Als vandaag de Vlaamse regering haar keuze door de strot van de Antwerpenaar jaagt, dan doet ze dat morgen door die van de Gentenaar of Dammenaar.”

Slecht voor de gezondheid

Artsen zijn het erover eens dat lawaai nabij drukke wegen slecht is voor de gezondheid. Voor mensen die binnen 100m van een drukke weg wonen stijgt de sterftekans tot 18%, louter en alleen door het lawaai. Binnen 300m van een snelweg zijn er meer hart- en vaatproblemen. Binnen de 500 meter zijn er nog steeds meer slaapproblemen, angst, depressies enzovoort.’ [1]

Maximumsnelheid op de Ring: 90 km/h (en liever 70km/h)

De Vlaamse regering wacht liefst niet tot na de overkapping om hier iets aan te doen. Het duurt nog jaren vooraleer Ringland er is. “In hun memorandum vragen de Ringlanders om de maximumsnelheid op de Ring te verlagen tot 90km/h. Voor ons mag het gerust 70 km/h zijn. Zeker ‘s nachts. Dit vermindert lawaaioverlast meteen, en ook de luchtvervuiling”, aldus nog Frederik.

Iedereen is om 17u welkom om de drum battle bij te wonen. Om 17u30 planten we samen de Ringland-vlag. Tussen 17u30 en 18u spelen de Murga’s. Voedselcollectief De Beek zorgt voor soep en brood. Met de aanwezige kinderen spelen we “auto mag ik oversteken, ja of nee”

http://www.groenoord.be

[1] “Lawaai, een stille doder” De Standaard, 17-05-2014 http://www.standaard.be/cnt/dmf20140515_01107022

[2] Gisteren werd de Ringlandvlag gehesen in Mortsel, vandaag in Zwijndrecht en Borgerhout. De fietsersbond roept op om woensdag samen met fietsers uit Antwerpen en de rand de Ringlandvlag te planten. Op zaterdag wordt de Ringland Wave gepland.

[3] “Milieu bezorgt Belg meer kopzorgen dan mobiliteit” De Standaard, 16-05-2014 http://www.standaard.be/cnt/dmf20140516_01107996

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s